Igennem den tid vi har haft Tomatdatabasen.dk, har flere spurgt os tll køb af drivhus, hvad vi vil anbefale og om vi ikke vil dele vores erfaringer.

Her hvor foråret har meldt sin ankomst -hvor solen er fremme og temperaturen sniger sig helt op på 5-8 grader om dagen, så synes det at være et godt tidspunkt at skrive lidt om det i vores nyhedsbrev.

Måske du er ved at overveje om drivhuset er noget for dig? Måske du overvejer om du skal købe et nyt og større drivhus?

Der er ingen tvivl om at et drivhus giver rigtig mange fordele og muligheder. Men når det er sagt, så vil vi endnu engang pointere at man sagtens KAN dyrke tomater på friland og få et rigtig godt udbytte. Med drivhus har du bare mulighed for at vælge at dyrke tomater der stiller højere krav til klima samt dyrke andre afgrønder, f.eks. chilier, og agurker som i den grad holder af varme.

Derudover kan du bruge dit drivhus i de tidlige forårsmåneder til at dyrke salat og meget andet.

Afhængigt af hvor du bor, kan der være krav til placering og størrelse i forhold til skel. Ofte kan du hos kommunen, grundejerforeningen eller der hvor du bor, indhente gældende retningsliner for opsætning af drivhus. Det kan være en fordel at sætte sig ind i reglerne, før du køber drømmedrivhuset.

Disclaimer:
Vi har ingen økonomisk interesse i eller ønsker at fremhæve nogen producenter frem fra andre. Vi har haft drivhuse fra flere forskellige producenter, og har forskellige erfaringer med dem. Begge vores drivhuse er fra samme producent, da vi har virkelig gode erfaringer med dem. Vores nye drivhus, er fra et andet mærke. Vores råd er at tage ud og kig på drivhuse fra forskellige producenter, se og mærk på materialet og bevæg dig rundt i drivhuset, for at få en fornemmelse af plads og udformningen, før du beslutter dig.

Mit første drivhus byggede jeg selv, for mere en 30 år siden, af brugte vinduer. Drivhuset er det man idag vil betegne en vægmodel – altså monteret op mod en eksisterende mur.

Uden at vide ret meget om at dyrke, og uden nogen som helst erfaring med at opsætte drivhus, så havde jeg en ide om, at det var vigtigt at placere det et sted, hvor det stod mere i læ. Taget på drivhuset var aflagte trapez-plader, som kunne modstå der faldt lidt æbler ned fra æbletræet, der stod i nærheden.

Det var tilbage i 1980’erne, hvor man lavede sæbekasserbiler af gammelt træ og barnevogne, og selvforsyning var noget som jeg huske alle gjorde, med stor selvfølgelighed.  Det er noget der har hængt ved. Mine børn er også vokset op med at vi hentede kartofler i haven, og siden de har kunne kravle, har de selv plukket ribs, jordbær og trukket rabarber, plukket kirsebær og æbler og hentet agurker og tomater i drivhuset.

Da vi en del år senere flyttede til Nordsjælland til et hus, med en kæmpe have – var der igen mulighed for at dyrke egne grøntsager. Vores drivhus blev sat op igen, og her startede det, som senere skulle blive starten på Tomatdatabasen.dk.  Yderligere tre drivhuse à ca. 5-6 m2 kom til, samt et popup-drivhus.

Med et samlet drivhusareal inkl. popup-drivhus på over 25m2 er det nærliggende at overveje, om det ikke er nemmere at investere i et stort drivhus. Eller måske et drivhus sammenbygget med huset.

På bloggen kan du læse mere om vores tanker og erfaringer med hhv. fritstående drivhus,  vægmodel samt fordele og ulemper ved at have et enkelt eller flere drivhuse.

Blot til information: Det du læser her på bloggen, er den viden og erfaring vi har fået igennem tiden, hvor vi har opsat adskillige drivhuse – både store og små i forskellige typer og størrelser af haver. Vi har købt tre af vores drivhuse – de øvrige har vi hentet gratis, og selv taget ned og sat op igen.

Det store drivhus vi har vist nogen gange,  har vi haft i 14-15 år, det lille har vi haft 5-6 år. Begge drivhuse har modstået samtlige storme, og kraftig snefald. Vi har haft flere forskellige modeller og i forskellige materialer. Det nyeste skud på stammen, er et netop indkøbt vægdrivhus.

De erfaringer vi har gjort os gennem årerne, både mht. valg af drivhus, størrelse, udformning, materiale, opsætning, placering, æstetik, overvejelser om beplantning, adgangsveje, vind, vejr, vanding og rengøring, samt hvilke overvejelser vi har haft omkring køb af vores nyeste vægdrivhus, deler vi ud af, i en række indlæg på bloggen. Du kan finde dem alle, ved at vælge kategorien “drivhus”.

Drømmer du om drivhus, så er der en lang række overvejelser som vi synes er vigtige at gøre sig, før du køber.

Selvfølgelig kan man hen ad vejen skifte mening, og selvfølgelig kan man både anskaffe sig et større og mindre drivhus, hvis behovet er der. Men det er ærgerligt hvis det betyder at halvdelen af haven eller terrassen skal lægges om, og der måske skal støbes igen, kort efter drivhuset er sat op. Det tager tid, meget mere tid end man tror – og det koster penge hver gang. Det er vores erfaring, at et drivhus ALDRIG kan blive for stort, og at mange meget hurtigt oplever, at drivhuset er for lille.

Er du usikker på om drivhus er noget for dig, eller hvilken størrelse det skal være – så kan vi stærkt anbefale dig at købe et brugt, eller måske du kan hente et gratis, og teste det af et års tid eller to, før du foretager en større investering.

Når du er klar til at anskaffe dig eller udskifte/opgradere dit drivhus, så vil kan vi anbefale dig at overveje blandt andet

  • til hvad og af hvem drivhuset skal bruges til
  • størrelsen på drivhuset
  • type
  • valg af sokkel
  • valg af glas
  • udformning
  • materiale – på skelettet

Det har vi skrevet lidt mere om på bloggen, hvor du iøvrigt kan finde mange flere artikler som omhandler dyrkning af tomater og chilier i drivhuset.