NYHEDSBREV – MAJ 2021

Velkommen til endnu et frisk nyhedsbrev fra os her fra Nordsjælland.

Er det første gang du læser med, så stort velkommen til dig, og velkommen tilbage til dig, som trofast følger os og modtager vores nyhedsbrev.

Det er midt maj, vi har taget hul på en skøn forlænget weekend og ganske snart har vi pinse. Vi havde håbet på at tomatplanterne var udplantet, men faktum er, at  vi stadig bærer alle planterne ud i drivhuset hver formiddag, og tager dem ind igen for natten.  Det er altså et møgkoldt forår i år! Selvom det er et stort arbejde at bære frem og tilbage, så synes jeg bestemt det er det værd. Planterne er i god vækst, mange har blomster og nogle har også tomater på vej.  Pt. er vi rent drivhusmæssigt i fase 3 i årshjulet og mangler opvarmning af jorden og grundvanding.  Planterne er mere end klar, da vi gennem lang tid har tilvænnet dem til udelivet  – både til sol og varierende temperaturer. Forhåbentlig kan vi snart gå i gang med udplantning i drivhuset.

Vejrudsigten for de næste 10 dage peger i retning af, at det nok nærmere bliver omkring 1. juni vi kommer til at plante ud i drivhuset, og dermed nogenlunde samtidig med sidste år. Der er endnu knap et par uger til, og selvom det er lidt af et mas stadig at bære ind og ud, så giver det god mening at fortsætte, ikke at blive for overmodig, og dermed risikere at sætte mange måneders arbejde over styr. Du har sikkert hørt om nogen der har plantet ud for flere uger siden, og det kan der være en rigtig god forklaring på. Selvom Danmark er ganske lille, så kan der være store regionale forskelle på vejret – ikke mindst antal solskinstimer, vind, temperatur og regn. Forholdene i Nordjylland, eller Bornholm kan gøre, at det er perfekt til udplantning, hvorimod det kan forholde sig anderledes andre steder i landet.

Det som fylder mest i vores indbakke, både på Instagram, Facebook og mail, er spørgsmål om udplantning. Derfor har vi besluttet at lade dette nyhedsbrev stå i udplantningens tegn.

Vi vil dele nogle af vores erfaringer blandt andet omkring opvarmning af jorden, vanding, gødning og opbinding af planter og meget mere.

Vores tilgang og måde at gøre tingene på, afspejler vores holdning til at dyrke vores have, og nogle grundlæggende værdier som alt hvad vi gør, bygger på. Det betyder at vi dyrker giftfrit og bæredygtigt blandt andet ved at gøre brug af nyttedyr til skadedyrsbekæmpelse og genanvende de ressourcer vi har ved hånden, i stedet for at smide dem ud. Det gælder vores køkkenaffald, jord i haven, græsafklip og regnvand. Derudover har vi etableret vores have på en måde, så det tilgodeser og tilbyder levesteder for insekter, orme, pindsvin og fugle. Vi håber med vores bestræbelser på at skabe gunstige vilkår for dyrelivet, at vi får en bedre og dermed også en hensigtsmæssig og naturlig balance mellem skade- og nyttedyr.

I vores Tomatdyrknings Årshjul har vi opdelt året i forskellige faser. Under fase 5 kan du blandt andet læse mere om

🍅 Placering af tomater i drivhuset
🍅 Brug af kapillærkasser
🍅 Temperaturernes betydning for tomatplanterne
🍅 Udplantning – udplantningsmetoder
🍅 Vanding i drivhus
🍅 Brug af regnvand til vanding
🍅 Brug af murespande mv. til dyrkning af tomater – artiklen er netop blevet opdateret
🍅 Plantekrave – beskyttelse af planterne mod larver
🍅 Gødning af tomatplanter
🍅 Opbinding af tomatplanter
🍅 Guide til hvilke sorter der skal knibes og hvilke der ikke skal
🍅 Knibning af sideskud – artiklen er netop blevet opdateret
🍅Temperatur og skygge i drivhuset
🍅 Betydning af udluftning
🍅 Bestøvning af tomater
🍅 Skadedyr: Forebyggelse og bekæmpelse

I Tomatdatabasens årshjul finder du også vores guide til hvordan du bruger Tomatdatabasen.dk – skriver egne noter, kommentarer, bedømmelse og laver gratis planteskilte

Læs også vores nyeste artikler:

🍅 Planlæg udplantning
🍅 Billedeguide til udplantning
🍅 DTM
🍅 Vanding med drypvandingsanlæg
🍅 Opvarmning af jorden – fremskynd udplantningstidspunktet

Vi håber du finder nyhedsbrevet interessant og brugbart. Er der emner omkring tomatdyrkning du savner, så skriv endelig til os, og vi vil bruge det til inspiration til de næste artikler og nyhedsbrev.

shoppen finder du opbindingskit og jutesnor mv. samt flere nye varer. I pinsen har vi fri fragt til pakkeshop, når du køber varer til over 500 kr.

Rigtig god læselyst
Tina & Lars
Tomatdatabasen.dk

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar