F1, frøkonstante eller heirloom sorter – hvilke skal du vælge?

Når årets tomatsorter skal udvælges, opstår spørgsmålet om man skal vælge sorter der er hybrid (ofte betegnet F1), frøkonstante eller heirloom.

Før du beslutter dig, er her lidt informationer om deres styrker og svagheder.

Hybrider

(ofte betegnet med F og herefter et nummer fx F1)

Hybrid-sorter er sorter der er udviklet af to eller flere tomatsorter, der hver især har forskellige karakteristika, som man forsøger at kombinere. Med hybriden, søger man at kombinere de bedste egenskaber fra flere sorter.
Hybrid-sorter er ofte kommercielle sorter, som anvendes blandt andet i gartnerier, hvor det er vigtigt at producere ensartede tomater.

Styrker ved hybrid-sorter

Sikkerhed

Når man dyrker F1 sorter, er det forbundet med en vis tryghed og sikkerhed, at de tomater man får fra planterne, er ens fra år til år.

Ydeevne

Mange hybrid-sorter er udviklet med en høj produktivitet for øje og mange vil mene, at ydeevnen er bedre end hos mange heirloom sorter.

Resistens- & robusthed
Hybrid-sorter er ofte udviklet til at have en høj modstandskraft overfor udvikling af sygdomme, og være stabile sorter, selv i det meget foranderlige vejr vi har i Danmark.

Holdbarhed

Hybrid-sorter har ofte en god og lang holdbarhed efter plukning

Svagheder ved hybrid-sorter

Smag
Mange mener, at hybrid-sorter er mindre smagfulde end de frøkonstante og heirloom

Mulighed for selvforsyning – gemme frø
Har du forelsket dig i en hybrid sort, og ønsker at dyrke den hvert år, så skal du købe nye frø hver gang.
Gemmer du frø fra en hybridsort, kan du nemlig ikke være sikker på at de planter og tomater du får, har de samme gode egenskaber, som fra F1 generationen.

Her er en eksempler på de hybrid-sorter der har fået de bedste anmeldelser på Tomatdatabasen.dk

Mountain Magic F1
Super Sweet 100 F1
Gemini F1
Orange Paruche F1
Sungold F1

 

Heirloom – og frøkonstante sorter

Heirloom sorter er tomatsorter der er blevet dyrket gennem mange generationer, og er stabile.
Nogen sorter, kan dateres flere hundrede år tilbage, og nogle gemmer på fascinerende historier.
Hvonår en tomatsort kan betragtes som en heirloom, er der forskellige informationer om. Nogen steder står angivet, at sorten skal kunne dokumenteres at have været dyrket og været stabil i mindst 50 år.
Andre steder benyttes andre kriterier, blandt andet at sorten skal være mindst 100 år gammel, og skal være givet videre i arv – inden for en familie eller lokalsamfund.
Videre står der nogen steder, at uanset hvor gammel en sort er, så kan den aldrig få betegnelsen heirloom, hvis den oprindeligt er udviklet som en kommerciel sort.

Styrker ved heirloom-sorter

Stabilitet & muligt at gemme frø
Når du dyrker heirloom-/frøkonstante sorter, så har du mulighed for at gemme frø af de modne tomater, og være sikker på, at de tomater du få ud af de frø, vil være identiske med de tomater, de kom fra

Smag.
Heirloom sorter er kendt for at være virkelig smagfulde og mange mener at heirloom sorter smagsmæssigt er andre sorter overlegne.

Resistens og robusthed
Mange oplever at heirloom sorter er sorter, der grundet de har været dyrket gennem generationer, er meget robuste og har en vældig god modstandskraft overfor blandt andet sygdom, revner mv.

Variation – & unikke tomater
Heirloom sorter siges at byde på en enorm variation af unikke former, størrelser, farver og farvekombinationer.

Svagheder ved heirloom-sorter

Variation i form, størrelse og farve
Hvor tomaterne hos F1 sorter, har samme størrelse, farve og høj produktivitet, så får man ikke samme ensartethed hos heirloomsorterne.
Samme sort kan både år til år, som plante til plante og endnu på samme plante, producere tomater der er forskellige størrelser, nogle kan være misformede og produktionen er ikke helt så pålidelig og konsistens som med hybrid-sorterne.

Smag
Eftersom at Heirloom tomater ofte er sorter der er dyrket i et bestemt område, gennem generationer, så er der ingen garanti for, at den samme sort vil klare sig lige så godt, og smage på samme måde, når sorten dyrkes end andet sted.
Det kan være regionale forhold som f.eks. vejr, jordsammensætning osv. der lige præcis er unikke for udviklingen.

Ydeevne- produktivitet
Mange har den oplevelse, at heirloom-sorter er længere tid om at blive modne og giver et mindre udbytte, end hybridsorter

 

De allerbedste heirloom sorter

Vi har samlet en oversigt med nogen af de heirloom sorter, som vi har set nævnt, som værende blandt de allerbedste.

Her kan du læse mere om de enkelte sorter og hvilke der har fået de bedste bedømmelse på Tomatdatabasen.dk

OP/Bestøvet
Betegnelserne “OP” (open pollinated)/”bestøvet” anvendes typisk om tomatsorter,  som tidligere har været en hybrid – enten spontant opstået eller fremavlet bevidst, og som er blevet stabiliseret. En heirloom sort, kan altså godt være en OP sort – men har sorten tidligere været en kommerciel sort, anses den ikke som værende en heirloom

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar