Velkommen til endnu et friskt nyhedsbrev fra os her fra Kongernes Nordsjælland.

🌱 DYRK MED OS!

Ja, det ER længe siden vi sidst har sendt nyhedsbrev ud, og det beklager vi! Flere har da også bemærket at der har været mere stille end vanligt fra os, både på bloggen og de sociale medier. Alvorlig sygdom og dødsfald i nærmeste familie har betydet, at intet har været som det plejer hos os, i flere måneder. Vi arbejder hårdt på at komme op i gear igen, og håber at vi efter denne uge, hvor vi holder en meget tiltrængt ferie, får lidt energi og overskud tilbage. Når vi kommer tilbage, er det med ønske om at rette mere af vores fokus på at udvikle Tomatdatabasen.dk. Alt har sin tid og nu er det tid for os til at tage afsked med tomatfrøbyttebrevene, som vi har kørt gennem flere år. Det har været helt utrolig sjovt at opbygge, og have sammen med jer, og har resulteret i venskaber både på Facebook og privat. Tomatfrøbyttebrevet fortsætter, og jeg er så glad for at give staffetten videre til en anden, som er ligeså passioneret omkring tomatdyrkning som os. Vi vil i løbet af de næste dage sende en mail ud til alle jer der har været med tidligere, og jer der ønsket at være med, med flere informationer.

Som sagt har det været meget uforudsigelige og begivenhedsrige måneder. Umiddelbart efter vi sendte det sidste nyhedsbrev ud, gik vi i gang med at skrive udkast til det næste. Planen var at juni nummeret af nyhedsbrevet skulle omhandle udplantning på friland, fortælle om vores projekt fra ”skraldeplads” til tomatoase, forskellige måder at opbinde tomatplanter på, optimering og brug af plantesække, knibning af sideskud og gødning i sommervarmen og meget andet. Nogen af emnerne er ikke så aktuelle mere, så dem fortæller vi om en anden gang. Andre emner er måske stadig interessante og dem har vi valgt at indsætte et link til herunder i oversigten. I dette nyhedsbrev kan du læse om vores erfaringer med at bruge nyttedyr, hvordan vi arbejder for at skabe et sundt miljø i drivhuset, og hvordan vi gøder – både i drivhus, selvvandingskasser, krukker og højbede.

Vi er allerede igang med at planlægge august nummeret af nyhedsbrevet. Har du emner eller temaer du gerne vil høre mere om, så skriv endelig til os!

Tak for din tålmodighed og at du læser med!

Lars & Tina

NB! Tomatdatabasen.dk er blevet opdateret – tak til alle jer der har sendt os informationer og foto – det sætter vi stor pris på, så fortsæt endelig!

🍅 Nyttedyr 🍅
🍅 Udluftning og temperatur i drivhuset 🍅
🍅 Gødning 🍅
🍅 Opbinding (artiklen er opdateret juli 2020) 🍅
🍅 Knibning af sideskud – skal – skal ikke og hvornår? (artiklen er opdateret juli 2020) 🍅

🍅 Nyttedyr 🍅

Vejret er i disse dage ikke som de fleste af os kunne ønske det, langt køligere og regnfuldt end vanligt, og samtidig noget der minder om en genudsendelse af sidste sommer … desværre. Vejret synes dog ikke at genere bladlusene, ikke hos os. Tidligere på sæsonen var det især vores frugtbuske der var angrebet. I går da jeg lugede have, opdagede jeg der sad ganske mange bladlus på noget ukrudt som stod tæt på drivhuset. På æbletræet er der flere blade som rummer en ganske stor bladlus koloni, som bliver skarpt bevogtet og beskyttet af meget travle myrer. Hvad skal man stille op?  Nogen vil måske være fristet til at fjerne bladene, for at undgå at bladlusene spreder sig til vores tomatplanter, eller måske ty til at sprøjte. Men ikke hos os, og det er et bevidst valg. Vi ønsker nemlig at vores have skal være insekt- og dyrevenlig. Det forpligter, og betyder at vi må acceptere tilstedeværelse af alle insekter, også dem som vi ikke ønsker skal være i haven eller drivhuset. Selvom det er møgirriterende at larverne og sneglene tager for sig af grøntsagerne, lusene holder fest i bærbuskene, og myrerne bygger bo i vores krukker, så udgør de såkaldte ”skadedyr” en vigtig næringskilde for de dyr, fugle, pindsvin, frøer mv. vi gerne vil have besøg af og gerne vil have til at bo i vores have. Hvis vi fjerner alle uønskede insekter som generer os eller vores planter så fjerner vi samtidig vigtige fødeemner og ynglesteder for blandt andet andre dyr, som vi anser for at være nyttige som f.eks. mariehøner, svirrefluer mv. fugle og pindsvin. Vores fokus er i stedet at forsøge at skabe en fornuftig balance, hvor fugle, smådyr og insekter kan finde føde i vores have og bidrage til at holde bestanden af bladlus, snegle mv. nede på et acceptabelt niveau. Hos os anvender vi alene biologisk bekæmpelse, det kan du læse mere om lige her.


Men det er ikke altid nemt og uden udfordringer!

Lige som alle andre, oplever vi også, at der nogle gange i løbet af sommeren opstår perioder som synes at være særligt gunstige for bladlus, og resulterer i at bladlusene formerer sig eksplosivt, og så meget at end ikke fuglene, mariehønerne eller deres larver kan følge med og holde angrebet nede. Det oplevede vi for nogle uger siden, hvor vores frugtbuske og hæk var fuldstændig levende af bladlus. Det var ganske voldsomt. Selvom jeg var flittig og fandt mariehøner og mariehønelaver og satte dem på bladene, så formerede bladlusene sig i et ekstremt tempo. Problemet med bladlus på det tidspunkt var, at de krydderurter som vi har stående udenfor drivhuset, ikke blomstrede og derfor ikke tiltrak en sværm af f.eks. svirrefluer og andre insekter med hang til bladlus i store mængder. Udenfor drivhuset må naturen gå sin gang, men da nogle bladlus havde fundet vej til et par af mine tomatplanter i drivhuset, som jeg lige havde udplantet, var vi klar over, at vi skulle handle hurtigt, og give naturen en håndsrækning hvis vi ville gøre os nogen forhåbninger om bevare situationen under kontrol. Det er vores erfaring, at det er afgørende at sætte ind, lige så snart man observerer de første bladlus/spidemider osv. Vi bestilte fluks en pakke med nyttedyr – bladlusgalmyg/snyltehveps til bekæmpelse af bladlus, som blev sat ud i drivhuset da vi modtog dem med posten. Vi tror på, at vores strategi var rigtig, for vi har ikke set nogle uønskede ”gæster” i drivhuset siden. Har du et mindre angreb af skadedyr på dine tomatplanter (eller chiliplanter) så kan det være en god ide at anskaffe sig nyttedyr. Har du dem ikke i haven, så kan du købe dem, og gør det straks du opdager det, så er der bedre chance for at slå angrebet ned. Venter man og ser tiden an, kan det hurtigt blive en sand plage og næsten umuligt at komme af med.

🍅 Udluftning og temperatur i drivhuset 🍅

Den sidste tid har vejret ændret sig drastisk i forhold til det helt fantastisk dejlige vejr vi oplevede, da varmebølgen ramte Danmark. I øjeblikket er der ingen problemer med at holde temperaturen på et passende niveau i drivhuset.

Når det er højsommer i Danmark, eller der kommer en pludselig varmebølge, kan temperaturen i drivhuset snildt snige som op på et tocifret tal, som hverken vi eller tomatplanterne trives med og som blandt andet kan resultere i at nogle blomster visner. Vi har tidligere brugt skyggepasta, skyggenet – men det har ikke rigtig haft den ønskede effekt. Siden de første gode sommerdage, har vi haft drivhusdørene åbne døgnet rundt, og vi har automatisk vinduesåbner på. Det var tilstrækkeligt de første dage, men ikke da varmen blev ved og der kom dage hvor temperaturen var et godt stykke over 25 grader. På de varme dage vi har haft, og når temperaturen vender tilbage igen, så er der brug for andre løsninger for at holde temperaturen nede på et passende niveau. Her kan du læse hvordan vi nemt, hurtigt og gratis løste problemer med at få sænket temperaturen i drivhuset og samtidig skabte mere luftgennemstrømning.

De sidste dage hvor det har regnet meget, og temperaturen har været moderat kan vi se at der er ganske meget fugt i drivhuset. Fugtniveaet skal helst ikke være for højt, da det kan give anledning til problemer i drivhuset, specielt hvis der er planter der er tæt på glasset og dørerne til drivhuset er lukket. Stillestående luft, høj luftfugtighed og tæt bladmasse har vi erfaret er en vældig uheldig kombination som hurtig kan give sygdom i drivhuset. Udover at være opmærksom på at fjerne den direkte kontakt mellem drivhusglas og bladene på tomatplanterne, så holder vi dørerne i drivhuset åbent døgnet rundt, for at øge luftgennemstrømningen. Som det kan ses, er der meget fugt på indersiden, og vi håber på at vores lille trick til at sænke temperaturen i drivhuset, også kan bidrage til at sænke luftfugtigheden og bidrage til et sundere miljø i drivhuset.

🍅 Gødning 🍅

Selvom juli har været ganske kølig og der har været småt med de rigtig varme sommerdage, så er der stadig godt lunt i blandt andet drivhuset. Planterne vokser godt, der begynder at komme godt med grønne tomater på planterne og det hele kræver ganske store mængder af væske. I øjeblikket er vi så heldige, at regntønderne er fyldt godt op, og det er slet ikke så ringe endda, for når det er så varmt, som vi har oplevet det i juni, så har tomatplanterne brug for ekstra meget vand til blandt andet afkøling. Vi har gennem årene gjort os erfaringer med dyrkning direkte i drivhusjord uden vandingsanlæg og med vandingsanlæg, og med regnvand og hanevand. Læs om det her.