NYHEDSBREV – MAJ 2020

🌱 DYRK MED OS!

Velkommen til endnu et frisk nyhedsbrev fra os her fra Nordsjælland.

Er det første gang du læser med, så stort velkommen til dig, og velkommen tilbage til dig, som trofast følger os og modtager vores nyhedsbrev.

Vi er virkelig overvældet over al den positive feedback, opbakning og søde kommentarer vi løbende får, både på mail, telefon, FB, Instagram og ikke mindst ude omkring hvor vi bliver genkendt. Det betyder rigtig meget for os! Mange tak!

Det er sket meget siden sidste nyhedsbrev, og som vanligt har vi en masse vi gerne vil dele og fortælle om.

Herunder får du kort oversigt over hvad nyhedsbrevet handler om denne gang. Du kan vælge at læse hele nyhedsbrevet fra start til slut, eller du kan starte med at hoppe ned til de emner som fanger din interesse.

Rigtig god læselyst

Tina & Lars
Tomatdatabasen.dk

 

🍅 Siden sidst 🍅

Det har været nogle travle, sjove, interessante, lærerige, uforudsigelige og meget meget positive uger for os. I sidste nyhedsbrev fortalte vi om vores samarbejde med BYRUMLAB, og som du måske har set, har vi indgået samarbejde med Græsted Frivilligcenter – Fællesskabernes Hus. Det fortæller vi mere om i dette nyhedsbrev. Vi er rigtig glade for at samarbejde med andre, der deler vores menneskesyn, værdier og som har lyst til at skabe noget, som gør en forskel for andre. Det er det som betyder noget, der er drivkraften og bidrager til et stærkt samarbejde. Vi glæder os så meget til at se hvor det bærer os hen og kan udvikle sig til.

Siden sidst, har vi haft mange besøgende i haven. Den tætte kontakt, på afstand, hvor der er tid til hver enkelt, at kunne besvare spørgsmål og høre om hvordan andre dyrker tomater, deres erfaringer, udfordringer, overvejelser, undren, er så vigtig for os og så er det virkelig hyggeligt! Her er det Sacha (til venstre) og  Rikke og Troels (til højre) på hyggelig visit.

Ind imellem udviklingsopgaver, oprettelse af nye sorter på tomatdatabasen, besøg i haven, har vi brugt tid med at få jord under neglene. En masse planter er blevet pottet om, og nye frø er blevet lagt i jorden. I skrivende stund, er vores drivhuse stadig tomme, men til gengæld er vores udestue fyldt med skønne tomatsorter, agurkeplanter, chiliplanter, blomsterkarse, melon og meget mere. Indtil sidste weekend, har vi jo båret alle planter ud i drivhuset hver formiddag, og taget dem ind igen for natten, da hverken drivhuset eller udestuen kunne holde en stabil temperatur på 15 grader eller derover. Den sidste uges tid, har der været skønt lunt i udestuen, så nu står planterne der døgnet rundt. På solrige, lune dage, hvor det ikke blæser for voldsomt, får de lov til at stå udenfor. Selvom det er et stort arbejde at bære frem og tilbage, så synes jeg bestemt det er det værd. Planterne er blevet så fine, solide, i god vækst og blomsterne sidder forholdsvist lavt nede. Snart nærmer det sig udplantningstid i drivhuset, også for os.

I dette nyhedsbrev fortæller vi lidt om hvordan vi udplanter i drivhus, og om et par uger vender vi tilbage, når frilandstomaterne skal sættes. Nogen vil synes det er sent, men vores erfaringer fra tidligere år gør, at vi mth. frilandssorterne venter lidt endnu. Du har sikkert hørt om nogen der har plantet ud for flere uger siden, og det kan der være en rigtig god forklaring på. Selvom Danmark er ganske lille, så kan der være store regionalle forskelle på vejret – ikke mindst antal solskinstimer, vind, temperatur og regn. Forholdene i Nordjylland kan gøre, at det er perfekt til udplantning, hvorimod det kan forholde sig anderledes andre steder i landet.  Der er ikke noget som er rigtigt eller forkert. Husk det skal være sjovt, en leg at dyrke tomater, ikke en belastning. Så dyrk tomater på den måde, der giver mening for dig, og som passer til de forhold og muligheder, du har. Rigtig god fornøjelse :0)

 

Nyhedsbrevet denne gang handler også om:
🍅 Udplantning i drivhus 🍅
🍅 Samarbejde med Græsted Frivilligcenter – fællesskabernes hus 🍅
🍅 Tips til hvordan du kan få succes med din tomatdyrkning – hent vores gratis folder 🍅
🍅 Testfamilier 🍅
🍅 Tomatplanter på web-shoppen 🍅
🍅 Månedens tomatven 🍅
🍅 Brug af regnvand til vanding 🍅
🍅 Brug af murespande mv. til dyrkning af tomater 🍅
🍅 Plantekrave – beskyttelse af planterne mod larver 🍅
🍅 Genbrug af potter 🍅
🍅 Tomatskrumpevirus 🍅

Rigtig god læselyst!
Lars & Tina

 

🍅 Udplantning i drivhus 🍅

De sidste uger har planterne virkelig vokset godt, og det har betydet at mange af planterne er blevet ompottet for 3. gang og andre for 4. gang.

Mange har spurgt, om det virkelig kan svare sig at ompotte igen, når planterne snart skal plantes ud. Vores erfaring er, at planterne vokser rigtig hurtigt lige nu, og ompotningen giver os og ikke mindst planterne lidt ekstra tid til at blive helt klar til udplantning. For planterne betyder det intet, så længe deres behov bliver dækket. Nu har vi passet og plejet dem så længe, at det er ikke giver mening at forcere processen her den sidste fase.

Iflg. De seneste udmeldinger fra DMI holder det skønne vejr indtil torsdag i næste uge.  Herefter daler temperaturen noget, og det ser ud til at der er nogle kølige dage i vente. Vejrmæssigt synes jeg det ligner sidste år ganske meget.  Pt. bliver det nok omkring pinsedag vi planter ud,  for vi har masser at gøre endnu, før vi er klar. Vandingsanlægget skal tilsluttes, jorden skal grundvandes, der skal sættes snore op, ligges dug på jorden til at øge jordtemperaturen yderligere og forebygge ukrudt, der skal laves plantekraver – og herefter begynder vi så småt at sætte de planter ud, som har blomster. De planter som har blomsterknopper skal vi have sat en organzapose omkring, og så skal der sættes nabo-planter.

Vi benytter os af forskellige udplantningsmetoder, afhængigt af hvor store planterne er. Her kan du læse hvordan vi gjorde sidste år – hvor vi ligesom i år, udplantede tæt på 1. juni. Jeg forestiller mig vi gør det samme igen i år. Vi følger også med i vejret – ikke pga. temperaturen, men fordi at vi har god erfaring med at udplante en dag hvor det er køligt og overskyet, og gerne efterfulgt af et par dage, hvor det er lidt gråt og hvor temperaturen bliver knap så højt. Det giver planterne bedre mulighed for lige at komme sig oven på ”chocket” over at blive plantet ud.

 

🍅 Samarbejde med Græsted Frivilligcenter – Fællesskabernes Hus🍅

Som skrevet indledningsvis, så sker der spændende nyt her i Græsted! Tomatdatabasen.dk er blevet inviteret til at indgå samarbejde med Græsted Frivilligcenter – Fællesskabernes Hus, om at skabe Nordsjællands Tomatfestival.

Det er et projekt som starter op her i maj og fortsætter frem til efteråret. Det er en mulighed for interesserede i Græsted og omegn at være med i et projekt der bygger på at være sammen, dyrke fællesskabet, tomater og sammen skabe TOMATFESTIVALLEN. Vi har rigtig mange ideer og vi er slet ikke færdige med at udtænke ideer og aktiviteter! I skrivende stund har vi planer om at afholde mindst én tomatcafe hvor man kan komme og møde andre og snakke om tomatdyrkning, og få tips og tricks. Vi har en tomatdyrknings workshop på vej og meget mere, som vi løbende kommer til at fortælle om.

Projektet blev skudt i gang i mandags, hvor borgere i Græsted, som har lyst til at være med i projektet, kunne afhente en gratis tomatplante samt en folder med tips til tomatdyrkning, i Frivilligcenter Græsted. Det var sådan en skøn formiddag/eftermiddag hvor vi havde fornøjelsen af at være med til uddelingen. Det var virkelig en stor succes – mange har takket ja, og fået en tomatplante med hjem, og også spørgelysten var stor. Så skønt! Jeg gik hjem med et stort smil på læben, og er så glad for så godt projektet er blevet modtaget så godt. Her kan du se og læse lidt hvad Gribskov-online har skrevet om projektet.
Det er jo helt fantastisk at vi også har fået lov at være med i dette projekt, som bygge på de værdier som vi tror på og gerne vil bidrage til at understøtte – fællesskab, samhørighed, nærvær, samskabelse på kryds og tværs. At det så ovenikøbet er i vores lokalsamfund, er jo ekstra ”flødeskum” på toppen! Alle kan deltage i projektet uden forkundskaber, og i forhold til overskud, interesse og tid.

Har du lyst til at høre mere, og måske være med, kan du kontakte Frivilligcenter Græsted på email kontakt@frivilligcenter-graested.dk eller telefon: 4839 4930

 

🍅 Tips til hvordan du kan få succes med din tomatdyrkning – hent vores gratis folder 🍅

I forbindelse med TOMATFESTIVALLEN har vi fået udarbejdet en folder med tips til hvordan du kan få succes med tomatdyrkning. I folderen har vi i tekst og tegninger skrevet om udplantning af tomater, hvordan du nipper sideskud og topskud, udluftning i drivhus, vanding mv. Guiden er tænkt som hjælp og støtte til dig som måske skal i gang med at dyrke tomatplanter for første gang, men vi håber også at andre finder den nyttig. Du kan  downloade den her.

Vi modtager gerne kommentarer på vores mail.

🍅 Tomat Test-familier 🍅

Vi har i flere år inviteret interesserede i at være plejeforældre til tomatsorter, som så har modtaget frø fra os. I år prøver vi for første gang at have Test-familier. Test-Familierne har sagt ja til at få en eller flere af vores tomatplanter, som de skal dyrke, nyde – tage foto af løbende og skrive bedømmelse på Tomatdatabasen.dk. Flere familier og meldt sig! Her er det Camilla som har fået Spike, Blue Ambrosia, Rio Grande og Kangaroo Paw Green. Til højre er det Jeanette og Finn, som har fået Fruit Punch, Bloody Butcher, Rio Grande og Bumble Bee med hjem. Efter pinse, er der endnu flere tomatplanter der skal ud til andre testfamilier. Vi håber i får glæde af dem, og glæder os til at modtage foto, og følge med i dyrkningen.

🍅 Tomat planter og tomatdyrkningstilbehør på web-shoppen 🍅

Flere har spurgt om de er for sent ude i forhold til at få tomatplanter. Vi har netop gennemgået alle vores planter, og fyldt bordene op. Der er sorter som er egnet til hængeampel/krukke – friland og drivhus. Sorter der er velegnet til snack, andre der er geniale til suppe, henkogning og madlavning. Listen ændres løbende som tomatplanterne finder nye hjem.

Når vi om et par uger formentlig har plantet alle vores planter ud, så sælger vi igen ud af vores overskud, af særlige anderledes smukke stærke planter.

Planterne koster 20 kr. stk uanset størrelse. Som udgangspunkt bestiller du planterne  på web-shoppen og afhenter hos os i Græsted. Bor du i nærheden af Skovbrynet/Ballerup/Græsted og omegn samt Nordvest i København, er der mulighed for levering for 50 kr., efter særskilt aftale, ved bestillinger der samlet er over 250 kr  (eksklusiv levering). Prisen for levering, tilføjes din ordre, når vi har aftalt dag og tidsrum for levering. Vi leverer til kantsten. Se mere og bestil på shoppen.

Om vores planter:
Når du køber planter hos os, er det planter der er ompottet 2-3 gange, og ompotttet i så-og prikeljord der er godkendt til økologisk dyrkning. Jorden er tilsat vermiculite, der hjælper til at skabe et godt miljø i potten.

🍅 Månedens tomatven 🍅

Denne måneds tomatven er Anne som bor i Brøndbyvester som er min barndomsby. Anne har jeg efterhånden kendt en del år, og vi har haft en del sammenfaldne interesser, både havedyrkning, høns i haven, dahliaer og ikke mindst dyrkning af tomater. Anne er super havenørd, og har en hel fantastisk skøn have, som jeg har fået lov til at besøge flere gange, tage foto – og så har Anne også sagt ja til at dele ud af sine erfaringer. Læs med her!

Du kan finde flere portrætter her: Kirsten og Palle fra Nordsjælland. Rikke fra Langeland, Åsa & Kattie fra Sverige.

🍅 Brug af regnvand til vanding 🍅

Som du nok allerede ved, er vi optaget af bæredygtighed og at vi skal genbruge vores ressourcer hvor det giver mening, og er sundhedsmæssigt og miljømæssigt forsvarligt. Det gælder også vand.
Vi har i mange år opsamlet regnvand fra overflader som iflg. gældende anbefalinger er egnede til at opsamle og genbruge regnvand fra. I øjeblikket har vi kun ét tag, som er egnet til at opsamle regnvand fra. Klimaforandringerne de seneste år, hvor vi både oplever perioder, ja måneder med tørke og perioder på flere uger hvor det nærmest regner konstant, betyder at vi har brug for at være endnu mere bevidste om, hvordan vi kan opsamle og genbruge regnvandet, både nu – og fremover. Men hvordan gør vi det som almindelige private haveejere, og på en måde som ikke udgør en risiko for hverken miljøet eller vores sundhed? Hvilke regler, anbefalinger er der på området, og hvilken evidens ligger bag? I min søgen efter svar, har jeg været i kontakt med Bolius, Milljøstyrelsen, Miljø- og Fødevareministeriet, Miljøstyrelsens Informationscenter samt Hofor. På vores blog kan du læse mere om hvilke anbefalinger der pt. er gældende.

🍅 Brug af murerspande mv. til dyrkning af tomater 🍅

Lad mig sige det med det samme – vi bruger masser af sorte murespande! Og det har vi gjort i flere år. De er super billige, holdbare, nemme at stable, rengøre mv. og så er de altså ganske fine at transportere haveaffald, jord, byggeaffald mv. til genbrugsstationen. Vi hører ofte fra flere, at de dyrker tomater i sorte murespande/murebaljer og andre plasticbeholdere f.eks. tasker osv. Som ung studerende lærte jeg at plastic indeholder stoffer, som kan frigives til omgivelserne og kan være sundhedsskadelige. I disse tider, hvor der er ganske megen opmærksomhed på plastic, satte jeg mig for at finde ud af om hvilken viden der er i dag omkring brug af plastic til dyrkning af f.eks. tomater. Er sorte murespaljer hot – or not at dyrke tomater i?  Det kan du finde svar på her.

🍅 Paprør fra en wc-rulle er effektive plantekraver 🍅

I løbet af de sidste par måneder, hvor vi alle stort set har været hjemme hele tiden, er der blevet brugt en del mere wc-papir, end vanligt. De fleste smider nok paprørerne fra wc-rullerne ud, men her hos os, bliver de gemt og genbrugt som plantekraver til tomatplanterne, som kan beskytte dem fra at blive ædt af larver. Vi afprøvede det sidste år, og det var en stor succes. Her kan du læse mere om smutuglen og plantekraver.

 

🍅 Potter – genbrug 🍅

Den anden dag fik jeg besøg af Hanne, som havde en pose urtepotter med til mig. Da jeg mødte Hanne nede på Frivilligcenter Græsted i starten af ugen, da der blev delt tomatplanter ud til borgere i Græsted, spurgte Hanne om jeg ikke kunne bruge hendes aflagte potter.  Da vi sidste år og i år har dyrket mellem 600-1000 planter, som ompottes op til fire gange, er der brug for en del potter. Så Hannes potter kommer virkelig til at gøre nytte. TAK Hanne!

Hanne foreslog at jeg i vores næste nyhedsbrev, spurgte vores læsere om de – i stedet for at smide ud – ved køb af nye blomster og  omplantning i større  potter – ville donere de aflagte potter til os.

Det er jo helt i vores ånd, at genbruge istedet for at smide ud, og hermed er Hannes opfordring givet videre. Gem gerne potterne. Vi tager gerne imod dem, uanset størrelse. Intet er for små eller stort, og vi er interesseret i både plasticpotter, lerpotter, hænge-ampeller mv. Hvis ikke du bor i nærheden af os, så er jeg sikker på at der er en i nærheden af dig, som hellere end gerne vil aftage dem.

🍅 Tomatskrumpevirus 🍅

Tilbage i november måned blev jeg opmærksom på at der blev skrevet en del på nettet om en ny sygdom hos tomater, som blev kaldt ToBRFV – men som endnu ikke var fundet i Danmark.
Tomatskrumpevirus er en særdeles smitsom sygdom, som kan ødelægge både planter og frugt.
Det er især tomatplanter som bliver angrebet, og sker det, er konsekvenserne temmelig alvorlige da tomatskrumpevirus forårsager tomatskrumpesyge, som er ganske smitsom og kan forårsage stor skade både på tomatplanten og tomaterne.

Jeg satte mig for at finde ud af mere om denne nye sygdom, om  og evt. hvilken betydning det har for os hobby tomatdyrkere i Danmark. Det kan du læse mere om her.

Stor tak til Miljø- og Fødevareministeriet, Landbrugsstyrelsen som har bidraget til artiklen.

🍅 Guides til Tomatdatabasen.dk – vores gratis online database med alverdens tomatsorter 🍅

I sidste nyhedsbrev bragte vi en oversigt med link til guides til Tomatdatabasen.dk

Da vi siden sidste nyhedsbrev har fået mange nye læsere, bringer vi her oversigten igen.

Herunder ser du en liste over vores guides på bloggen og vores videoer på Youtube. Er der en guide du savner, så skriv endelig en mail til os.

Gode hilsner
Lars og Tina

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar