ANNE – MÅNEDENS TOMATVEN, MAJ 2020

Denne måneds tomatven er Anne, som bor i Brøndbyvester der er min barndomsby. Anne har jeg efterhånden kendt en del år, og vi har haft en del sammenfaldne interesser, både havedyrkning, høns i haven, dahliaer og ikke mindst dyrkning af tomater.
Anne er super havenørd, og har en hel fantastisk skøn have, som jeg har fået lov til at besøge flere gange, tage foto – og så har Anne også sagt ja til at dele ud af sine erfaringer og tips. Det kan du læse mere om herunder.

Hvor længe har du dyrket tomater?

Jeg har boet her i snart syv år, og inden da dyrkede jeg tomater på altanen. Så en del år efterhånden.

Hvad er du særligt stolt af i dit drivhus?

Måske selve drivhuset. Det fremstår flot, det er god kvalitet og nemt at rengøre. Det er muligt at lufte ud, det har en god højde, og der er plads til at dyrke en masse forskelligt, ikke kun tomater. Jeg dyrker kun direkte i jorden, det skulle give bedre smag.
Jeg har i øvrigt to drivhuse, begge på 12,5 m2. Det ene bruges udelukkende til tomater.

Hvad er dit bedste drivhus-/frilandsdyrkningstips?

Pas på du ikke planter for tæt, især hvis du ikke altid får knebet sideskud. Hvis du dyrker mange planter, kan de hurtigt tage pusten fra dig. Sørg også for et godt opbindingssystem, inden det skal bruges. Det bliver pludselig svært at komme til for alle planterne.

Har du et yndlingssted i haven?

Alle steder i min have er yndlingssteder. Jeg dyrker både til maven og øjet, og selvom det er både fast og hårdt arbejde, så vil jeg ikke undvære nogle af delene.

Hvilke sorter dyrker du i dit drivhus og/eller have?

Jeg dyrker ikke chili, det er vist det nemme svar. Jeg dyrker omkring 50 forskellige tomatsorter.

Hvilke tips om tomatdyrkning, synes du, er særlig vigtigt?

Hvis din plads er begrænset, så udvælg hvor mange sorter, du har plads til. Så ikke for mange af hver sort, de kommer hurtigt til at fylde i stuen. Forær overskydende planter væk til venner og familie. Jeg sår kun to frø af hver sort og beholder en af hver. Hvis ingen af de to frø kommer op, kan jeg altid nå at prøve igen.

Hvad lægger du vægt på, når du udvælger de tomatsorter du vil dyrke? – og har du en favorit tomatsort?

Jeg udvælger primært tomater ud fra point på Tomatdatabasen, især smagen er vigtig, men jeg noterer også, når andre anbefaler tomater på tomatgrupper på Facebook både i forhold til smag, udbytte og sygdomsresistens. Jeg prøver herefter at sikre mig, at jeg har både røde, gule, orange, blå, grønne og stribede nuancer. Jeg prøver at dyrke i alle størrelser og i alle farver. Og både til drivhus, på friland og determinante i krukker.
Jeg har ikke en egentlig yndlingstomat, men hvert år giver jeg mine tomater point i forhold til smag og udbytte. De, der scorer højt, bliver gengangere. Jeg er mest til krydrede og søde tomater, derfor er det oftest cherrytomater, der går igen. Peacevine er altid en genganger.

Hvor får du inspiration fra til at vælge tomatsorter?

Tomatdatabasen og Facebookgrupper.

Hvad er dine bedste tips til nye tomatentusiaster?

Vær tålmodig! De første tomatentusiaster kan ikke komme tidligt nok i gang. Ofte ender de med dårlige planter pga. lysmangel, eller de har ikke plads til dem indenfor, så de kommer for tidligt udenfor og går til i stedet. Medmindre du har mulighed for at give planterne optimale forhold, så vent.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar