Genbrug, wc-ruller og forspring af tomatfrø

Når vi forspirer tomatfrø af sorter til vores eget drivhus og have, forspirer vi få frø og bruger sædvanligvis enkeltfrøs metoden og gerne i zip-pose, som vi synes er ret genialt og vores minivækst-drivhuse.

Skal vi forspire mange frø af samme slags, enten af de tomatsorter som bliver sat til salg, eller når vi forspirer naboplanter, så synes vi det er mest praktisk at anvende bredsåning, og her er zip-pose metoden mindre brugbar. Istedet gemmer og genbruger vi emballage, som ellers ville være smidt ud – det er f.eks. kødbakker, foliebakker med låg, hvor der har været leverpostej i og mælkekartoner.

Foliebakkerne har den fordel, at der ofte medfølger et gennemsigtigt plastlåg, og den derfor kan fungere som et lille drivhus.

Mælkekartoner synes vi har en god størrelse, de er lange, smalle og det er let at forspire med ganske lidt jord. Vi skærer noget af siden af mælkekartonen, prikker huller i bunden, så overskydende vand kan løbe fra, og stiller dem i en rengjort plastbakke, vi har gemt fra en pakke kød. For enden skærer vi en lille revne til planteskiltet. For at holde på fugt og varme, har vi sat en affaldspose over, og kan let trække den fra et par gange i døgnet og sikre at der ikke bliver for fugtigt. I løbet af et par dage spirede frøene, og når planterne senere skal pottes er det nemt at skære mælkekartonen op i siderne, og tage alle planterne forsigt ud, og dermed forstyrrer rødderne mindst muligt. Plastbakken genbruges når planterne pottes om, og affaldsposen – ja, den kan selvfølgelig også genbruges.

Alle materialerne er fødevaregodkendte, og det betyder at jorden – eller vækstmediet ikke kommer i kontakt med uønsket kemi.

Der er visse former for emballage som vi ikke genanvender, selvom det er oplagt, og det er f.eks. tomme wc- og køkkenruller. Men hvorfor genbruger vi ikke dem?

Årsagen er, at der er for mange ulemper forbundet med at bruge dem, og desuden er der spørgsmålet om uønsket kemi.

Vores erfaring er, at når wc- og køkkenruller bliver udsat for en vedvarende fugtpåvirkning, så bliver materialet meget ustabilt og skrøbeligt, og går let fra hinanden. Derudover har vi oplevet, at der på både pap og jord begyndte at vokse uønsket svampevækst. Sidst men ikke mindst, så har vi ikke viden om hvilke stoffer som der er anvendt til samle rullen og den lim der er anvendt indeholder uønsket kemi, og i hvilket omfang de kan migrere til jorden og dermed til tomatplanterne, og de frugter vi senere skal spise.

Når der er så mange andre gode alternativer, giv det god mening for os, at bruge dem.

Sidst opdateret 1.2.2021

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar