Kandidater til dyrkning, sæson 2020

Marts måned nærmer sig hastigt, og snart skal vi sådan rigtig i gang med at forspire. Vi begyndte allerede for flere måneder siden med chilierne, og de små tomatdværgsorter, hvilket har hjulpet gevaldigt på “tomatkløen”. Og nu er vi næsten færdig med ønskelisten til den kommende sæson.

Udvælgelsen af tomatsorter bliver stadig vanskeligere i takt med, at vi får nye sorter tilsendt fra nær og fjern, fra gode tomatfrøvenner. Fristelserne bliver ikke mindre når jeg dagligt bliver præsenteret for skønne sorter fra nogle af alle de skønne mennesker vi er connected med på blandt andet Instagram.

Alle de sorter som vi har frø af, og som er kandidater til årets sæson, kommer på vores liste på Tomatdatabasen. For os giver det et hurtigt og nemt overblik at samle det her. Uanset hvor vi er, så kan vi lige hoppe ind og tilføje en sort, vi har fået, eller skrive en kommentar eller notat. Det er ulige meget nemmere end først at skulle skrive det ned på et papir, huske hvor det er lagt, og så evt. skrive det ind.

Sidste år var vores hensigt at have langt færre tomater end forrige år, da vi planlagte sidste års tomatsæson, og vidste, at vi ville være væk det meste af september måned, for at gå Camino i Spanien. Intentionen om ikke at have så mange planter, holdt overhovedet ikke – det gjorde Caminoen derimod! Men i år SKAL vi have færre planter, det skal bare gøres på en lidt anden måde. I år skal det primært være i drivhusene og i vores højbede. Det skal være så nemt som overhovedet muligt, uanset hvilken sommer vi får og være så selvpassende, at vi kan tage på impulsiv vandretur eller ferie, hvis vi har lyst til det.

For at det kan lykkes, har vi taget en nødvendig beslutning. Som du måske ved, dyrker vi også chilier, og har gjort det igennem mange år. Vi har i flere år haft et drivhus udelukkende til chilier, og et større drivhus kun til tomater. De sidste par år har vores chilihøst gået over al forventning, og vi har fryseren fyldt op med chilier, og vi har chilier på glas og i pulver. Derfor har vi besluttet at chili drivhuset i år istedet primært skal bruges på dyrkning af de fantastiske sorter fra The Tomato Dwarf Project. Det betyder så også, at de mange mange chiliplanter vi allerede har forspiret, ja dem vil vi istedet sælge på webshoppen eller til vores årlige tilbagvendende plantedag. Mere info om plantesalg vil komme i vores nyhedsbrev.

VALG AF TOMATSORTER

Vi er efterhånden blevet meget selektive når årets sorter skal udvælges, for skal en sort gøre sig forhåbning om at få en af de eftertragede og få pladser enten i drivhuset eller på friland, så skal den kunne noget særligt.

Når man sidder med alle de skønne sorter foran sig, er det nemt at lade sig forføre og forblænde og have lyst til at dyrke dem alle. Men der er ingen vej udenom. Der skal vælges til og fra. Når vi vælger tomatsorter er det ud fra flere forskellige kriterier hhv. smag, udseende, anvendelsesmuligheder og sortens egenskaber blandt andet sygdomsresistens. Herhjemme har vi vidt forskellig smag hvad angår tomater. Jeg er rigtig glad for syrlige, krydrede og kompleks smagende tomater, og bryder mig ikke om tomater der er for søde. Lars har det lige omvendt.

På Tomatdatabasen giver vi tomatsorterne en farvekode.

Som sagt, planlægger vi at dyrke en del sorter som vi endnu ikke har prøvet, fra Tomato Dwarf Project, blandt andet Adelaide Festival, Dwarf Emerald Giant, Dwarf Golden Gypsy Sarandipity Dwarf Golden Heart Dwarf Mr. Snow, Dwarf Sweet Sue, Dwarf Uluru Ochre, Dwarf Confetti, Dwarf Sleeping Lady Kangaroo Paw Brown

På vores liste på Tomatdatabasen, er de markeret med orange farvekode.

De sorter som kunne være interessante alene grundet deres smag, giver vi farvekoden rød (for de søde) eller blå – for dem der har en krydret, syrlig eller kompleks smag.

De søde tomater:

Aprikosen Kirsche, Black Truffle, Cappuccino, Erotica, Lost Mables, Midnight Tiger, Tropfenförniga Von Linosa

og de syrlige, krydrede eller kompleks smagende:

Coastal Pride Orange, Payette, Purpur Isonica

Vi arbejder på at blive selvforsynede med blandt andet tomater hele året rundt, både i frisk tilstand og på frost, klas mv. hvilket  De fleste tomatsorter har nogle områder de er “bedst egnet” til – det kan være til snack eller salat, tørring, skriver – gemme – eller være hele fantastiske til henkogning, sauce mv.  De tomatsorter vi vil dyrke, for senere at kunne bruge dem i madlavning mv. får farvekoden  sort .

Tomater der er velegnet til madlavning, henkogning, stuffer, suppe og gemme

Beauty Lottringa, Goldmans Italian-American, Liguria, Purple Russian

 

Sorter udviklet af blandt andet Blane Horton, Brad Gates, Reinhard Kraft, m.fl.

Vi har efterhånden dyrket en del sorter, deriblandt mange gode tomater, der er udviklet af blandt andet Brad Gates, Tom Wagner, Dean Slater, Artisan Seed, m.fl. Gennem frøbytte er vi så heldige at få nye spændende sorter de har udviklet, og kandidaterne til den kommende sæson får farven lilla.

Ruslan Dukhov
Black Vernissage

Dean Slater
Dean´s Haleys Rainbow og  Darth Mater

Blane Horton
Delta Moss,   Long Tall Sally, Stormin Norman og Desperado

Tom Wagner
Flanderns Contrast og Orange Ghabbana, Green Bell Pepper

Brad Gates
Atomic Fusion, Blonde Boar, Pineappel Pig, AAA Sweet Solano

Artisan Seeds/Mark McCaslin/Fred Hempler
Yellow Taste, KARMA Pink, KARM Puple, Marzano Fire Paste

Anna Jankowski – som er kendt for sine Kozula varianter
Kozula # 129 Kozula #133

Reinhard Kraft – blandt andet Great WhitexP20 og Reinhard Kraft White Heart, Reinhard Krafts Goldenkirsche, Reinhards Purple Sugar

 

GWR samt orange og gule tomatsorter

Vi er i løbet af de sidste par år blevet særlig glad for de gule/orange samt GWR tomater , som vi generelt set synes har en god smag, og derfor har vi udvalgt flere sorter som netop giver orange/gule tomater. De er markeret med gul farve.

 

De gule/orange tomatsorter er:   Belle Coeur, Coastal Pride Orange, Dr. Carolyn, Fox Nose, German Orange Strawberry, Mjasnoy Savtrok, Orange Fleshed Purple Smudge
Petit Ananas


GWR (Green When Ripe):
Lyagushka TsarevnaMalakhitovaya Shkatulka

Årets test tomatsorter

Vi er jo med i flere frøbreve og bytter frø med frøvenner både fra Danmark og fra mange forskellige lande. Det gør at vi får en masse spændende nye sorter, som der ikke altid er så meget information om, eller som bare er så anderledes,  smukke, har en særlig historie, eller beskrivelse, at de må prøves. Det kan også være sorter som vi hjælper andre med at dyrke og give feedback på. De nye spændende ukendte sorter er markeret med gråt.

Årets test tomater: Blood Gulch, Black Pepper, Rebel Starfighter Prime, Scoresby Dwarf, Striped Sweetheart Dark, Submarine Blush
Postoffice Spoonful, Blau Kazakhstan, Bobs Boomtown Titty, Rainbow Cherry Tempête de sable, Tiker Like

Tomato Dwarf Project

Som tidligere nævnt, har vi besluttet at det ene drivhus skal være dedikeret til sorterne fra Tomato Dwarf Project. De sorter får faven orange

Sidst med ikke mindst, så plejer vi at have nogle krukker stående foran drivhuset, og på havebordene. De sorter vi i år har valgt til krukkerne får farven brun og er  Anmore Dewdrops Antho Striped Dwarf, Anmore Tresures, og Scoresby Dwarf, Demidov Pink, Florida Petit Dwarf

Når vi har givet alle sorterne en farve, gør det udvælgelsen lettere. For faktum er at vi desværre maks. har plads til 40-60 sorter i vores drivhuse. Vi forventer at kunne have 3-6 sorter på friland i højbed og nogle i krukker.  Det er sådan rundt regnet knap 75 sorter! I skrivende stund er der kun 76 på listen, men det skyldes alene at der stadig er en del sorter, som jeg er igang med at oprette på Tomatdatabasen. Når det er gjort, forventer jeg at listen vokser med 20-25 sorter. Det ender jo – som det altid gør, at der er nogen der må “sidde over” i år.  Det er altid en hård hård proces, da vi jo rigtig gerne vil dyrke dem alle!

Når vi skal vælge sorter fra, starter vi med at kigge på de sorter vi har dyrket før, og som er med på vores keeper liste. I år er konkurrencen om pladserne så hård, at vi ikke har planer om at dyrke nogle fra vores keeper liste. Dog vil jeg gøre en undtagelse med The Golden Child, Green Zebra In Disguise og vores nye Pink Furry Yoda, hvor sidstnævnte er selvskrevet, da vi vil dyrke videre på dem, og se hvordan de udvikler sig og om muligt stabilisere den.

Dernæst kigger vi i hver gruppe – dvs. tomater med samme farvekode, og beslutter os for, hvor mange sorter, vi synes er passende inden for hver. Langsomt – men sikkert nærmer vi os den liste, der ender med at blive vores dyrkningsliste for sæson 2020. Det er en tidskrævende og langsommelig proces – men den virker for os, og giver nogle rigtig gode snakke undervejs. Har du lyst til at kigge med på vores liste, finder du den her – og den er stadig under udarbejdelse. Listen danner senere udgangspunkt for vores aktuelle liste, og de sorter som ikke kom med i år, kommer automatisk med på næste års dyrkningsliste.

Hvordan udvælger du de sorter du vil dyrke? Vi vil rigtig gerne høre hvilke overvejelser du gør – og skriv rigtig gerne om dine erfaringer i kommentarfeltet.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar