Nyhedsbrev maj

Kære med-tomatentusiast.

Maj er ved at lakke mod enden, og foran venter en lang weekend, og forhåbentlig en skøn lang varm sommer.

Nyhedsbrevet kommer denne gang lidt senere end planlagt, da maj måned har været rigtig travl, med mange projekter og aktiviteter.  Noget af det vi har arbejdet med, er blandt andet en opdatering af Tomatdatabasen, artikler, nye foto, udarbejdelse af ny folder, og vi afholdt plantemarked her i vores nye have.  Vi var smadder spændte på om der var interesse og om der vil dukke nogen op. Vores bekymringer viste sig at være grundløse! De første besøgende kom lidt før vi åbnede, og de sidste sagde vi farvel til, knap et par timer efter vi egentlig havde annonceret vi ville slutte. Det var helt utrolig hyggeligt, og der er så herligt at få besøg af så mange der gerne vil vide mere, spørger ind og har lyst til at prøve nye spændende tomatsorter. Tak til alle jer, som kom forbi, det var en rigtig fornøjelig og skøn dag! Det er helt sikkert, at vi gentager det til næste år. Vi vil nok afholde det lidt tidligere, da vi i år havde valgt en dag, hvor mange skulle til konfirmation og derfor ikke kunne komme.

Til gengæld har det betydet at vi lige siden plantedagen har haft rigtig mange besøgende som er kommet forbi og fået tomatplanter med hjem, eller har afhentet planter i København. Vores plantesalg er gået over al forventning, – og vores planter er nu kommet til nye hjem over store dele af Sjælland. I formiddags blev en masse tomatplanter afhentet, som skal til Amager. Og her til aften har vi pakket planter, der skal til Ishøj. Vi har stadig lidt planter tilbage af ca. ti forskellige sorter, som vi håber snart skal videre. Vi er virkelig begejstret over at der er så mange som har lyst til at dyrke nogle anderledes og flere tomater.

Maj måned har også budt på plantemarked i Helsinge, hvor vi deltog for første gang. Vi var blevet indbudt af  Haveselskabet Nordsjælland til at deltage. Et godt og fint besøgt arrangement, hvor en masse tomatplanter skiftede hænder, og vi kom hjem med nye spændende stauder til vores have. Tak fordi vi fik lov at være med – vi kommer gerne en anden gang. :0)

De sidste uger har vi gået og ventet på at temperaturen i jorden, og dag- samt nattemperaturen i drivhuset, skulle blive høj nok, så vi kunne udplante vores tomatplanter i drivhuset. Samtidig har vi afventet at vejret også var med os. Det tidspunkt indfandt sig i sidste uge, og vi kunne endelig plante alle tomaterne ud.

Der er flere måder at plante ud på. I drivhuset dyrker vi primært i jorden, og bruger fortrinsvis den lodrette metode. Når vi skal udplante på friland bruger vi ofte den vandrette metode, og cirkelmetoden når vi planter ud i store krukker. Udplantning af tomater i jorden i drivhusetHver metode har sine fordele og det er voksestedet og plantens vækst, der er afgørende for, hvilken metode vi bruger. Det er virkelig så skønt at tomaterne nu er kommet i jorden i drivhuset, noget vi længe har set frem mod. Udplantning er noget der sædvanligvis tager os en hel eftermiddag og aften. Her er pæleboret blevet et uundværligt værktøj for os. Med fælles hjælp er det både hyggeligt og hurtigt, det største arbejde er at vi først skal have alle planterne ud af drivhuset, og finde dem, som skal stå i drivhuset og de planter vi skal have i krukker eller på friland.

Selvom vejret på ingen måde indbyder til kølig vin på terrassen, men istedet er lidt som en pose blandede bolcher med både sol om formiddagen/eftermiddagen og overskyet resten af dagen, blæsende og lidt køligt, så passer det os i øjeblikket mægtig godt. Det giver vores nyplantede tomater i drivhuset, en helt perfekt start på deres drivhusliv. Det kølige vejr nedsætter vandfordampning og vandbehovet hos planterne, og mindsker stress, og skyggenettet forebygger at planterne får solskoldning, når solen bryder igennem og står direkte på drivhuset. Planterne får med andre ord mulighed for lige at tilpasse sig de nye omgivelser og komme i god vækst, før juni forhåbentlig byder på sol og sommer.

Før vi plantede ud, drøftede vi sidste års erfaringer, og hvilke nye tiltag der evt. skulle igangsættes. Nogle af de tilbagevendende temaer er altid indeklimaet/hygiejne i drivhuset og forebyggelse af problemer f.eks. skadedyr. Vi har tidligere haft heftige udfordringer med bladlus. I år er vi blevet mere opmærksomme på hvordan vi kan bruge vores viden om skadedyr og nyttedyr, til at sætte ind med biologisk bekæmpelse. Sidste år havde vi ikke bladlus, men fik besøg af nye uventede gæster i drivhuset, som havde smag for både tomatplanterne og tomater i drivhuset. Der gik lidt tid, før vi fandt ud af, at der var flere store sommerfuglelarver i drivhuset. Nogen fandt vi, andre først da det var for sent, og andre har vi sikkert aldrig fundet, men kun set spor efter. I år vil vi teste en ny metode , som skulle kunne forhindre at larverne ødelægger planterne. Vi er meget spændte på om det har en effekt!

Jordafdækning er noget vi fortsætter med i år, og bruger både græsafklip samt spiselige blomster og krydderurter mellem planterne.  Nogle af de spiselige blomster vi har valgt er blomsterkarse, morgenfrue og tagetes. Selvom det er spiselige blomster, er det også nogle af de planter som Fødevarestyrelsen opfordrer til opmærksomhed omkring, og har på deres planteliste til privatforbrug. Vi holder rigtig meget af at bruge de spiselige blomster i salater, til pynt, kager osv. og har noteret os, hvad Fødevarestyrelsen skriver om netop  morgenfrue, blomsterkarse og tagetes, og hvad DTU skriver om samme emne.

Udover at de spiselige blomster er kønne, så er en anden og vigtig årsag til at vi vælger at anvende dem i drivhuset, at de synes at have en positiv effekt på forekomsten af både nyttedyr og skadedyr. Vi er overbevist om at en kombination af krydderurter og blomster vil tiltrække forskellige nyttedyr som svirrefluer, guldøje, mariehøns etc. som kan bidrage til en fornuftig og naturlig balance. Vi er meget opmærksomme på, at vi også skal sætte ind uden for drivhuset, og sørge for at skabe og opretholde en insektvenlig have, som tilstræber en effektiv biologisk naturlig bekæmpelse af blandt andet bladlus. For at kunne gøre det, synes vi det er nyttigt at blive mere bevidst om hvordan vi kan tiltrække skadedyrernes fjender som f.eks. mariehøns, guldøje, svirrefluer osv.

Den overordnede tanke med alle vores tiltag og eksperimenter, er at skabe et gunstigt miljø for tomatplanterne, og ugunstige forhold i forhold til skadedyr, svampe, skimmel og andre problemer der kan opstå i drivhuset. Dette skal ske vha. bæredygtige og naturlige metoder. Vi stræber efter at dyrke giftfrit, bæredygtigt og gøre brug af de ressourcer vi har ved hånden, istedet for at smide dem ud. Det gælder også regnvand og græsafklip. Regnvandet samles i flere store regnbeholdere og græsset samles ind og bruges til jorddække blandt andet i drivhuset. Det er en god fornemmelse at kunne bruge regnvand istedet for postevand, og undgå at køre på genbrugspladsen med græsafklip, når det kan gøre nytte i haven.

Med tomatplanterne i jorden, så varer det ikke længe før vi skal igang med at binde tomaterne op,  de indeterminante sorter skal knibes, og der skal printes planteskilte.

Mens vi venter på sol og varme og ser frem til pinsen, så nyder vi at se at tomaterne trives i drivhuset og de første tomater er godt på vej.

I den næste tid skal vi igang med at tage foto af alle vores sorter, så de kan komme på Tomatdatabasen, og viser vejret sig fra sin gode lune side, så skal vi også have tomater på friland, og finde plads til de sidste planter. Vi ved allerede på forhånd, at det  – som de øvrige år, ikke bliver nogen let opgave, men at det nok skal løse sig.

Hvordan går det hos dig?

Vidste du at Tomatdatabasen har en Facebook side og er på Instagram? Kig gerne forbi, del dine erfaringer og send en hilsen – det er så hyggeligt at høre fra dig, og hvordan det går med din tomatdyrkning.

De bedste tomathilsner Lars & Tina

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar