Klargøring af drivhuset til den kommende drivhus sæson – 1. & 2. etape
Det er blevet forår og solen skinner igen fra en næsten skyfri himmel, og vejret er perfekt i mine øjne, til at klargøre drivhuset til den kommende drivhussæson.
Klargøring af drivhuset består for os af flere skridt – det første er
- rengøring, og derefter følger
- gennemgang af glas, lister og udluftningsmuligheder
- jordskifte
- tilføjelse af ny jord/gødning
- grundvanding og endelig
- opvarmning af jorden.Vi er i god tid, for der er endnu nogle uger til at tomaterne skal udplantes i drivhuset. Alligevel gør vi det nu, da det ikke vare længe, før at planterne kommer på dagophold i drivhuset, starter afhærdning, og nyder godt at den gode sol og varme.
Forårsrengøring af drivhuset – starter i efteråret
Hvert efterår når vi lukker drivhuset ned for vinteren, fjerner vi alle planterester, dvs. gamle blade, stængler m.v., det bidrager til en effektiv forebyggelse af sygdom og skadedyr, da mængden af eventuelle sygdomssporer vil være reduceret da der ikke er noget plantemateriale det kan overleve på. Det samme gælder skadedyr, som har færre steder at overvintre og overleve i et efterårsklargjort drivhus. Den grundige rengøring i efteråret betyder at forårsrengøringen tager forholdsvis kort tid, og samtidig er det en ret effektiv måde at fjerne uønsket mos, skadedyr mv. der har overvintret i revner, sprækker mv.
Vore drivhuse står aldrig tomme om vinteren, men bliver anvendt til vinteropbevaring af havemøblerne. Når drivhuset er tømt i sidste weekend i marts, og havemøblerne rykket udenfor (det skal man jo når sommertiden begynder), skal det have en grundig vask.
Rengøring med tanke på miljø og ressourcer
Hvilket rengøringsprodukt skal man vælge til at rengøre drivhuset med? Der er utrolig mange produkter på markedet. Vi har blandt andet testet brun sæbe og AlgeFri N på vores drivhuse, det kan du læse mere om her. Vi vælger at bruge udendørs Rodalon, da det ifølge producenten er anvendeligt til rengøring af drivhuse, og desuden er nedbrydeligt i naturen og ikke skadeligt for miljøet.
Sidste år anskaffede vi os en højtryksrenser, det er simpelthen guld værd og gør det så meget nemmere at komme ind i revner og sprækker, og mellem glassene hvor der kan sidde alge/mos belægning.
Producenten anbefaler et blandingsforhold der er 1 dl rodalon til 1 liter vand. Med højtryksspuleren følger en doseringssprøjte, hvilket synes at give en langt bedre udnyttelse af Rodalonen. For os, synes 1 dl at være nok til rengøring af hele drivhuset. Af hensyn til miljøet og vandregningen, bruger vi kun opsamlet regnvand til rengøring af drivhus.
Når alt er gjort vådt/sæbet ind – både glasflader og drivhusets lister/rammer, lader vi det sidde lidt så det tilbageværende snavs mv. kan blive opløst. Husk endelig også mellemrummene mellem glassene, da der kan sidde en hel del skidt og alger her.
Det hele bliver spulet igen, og til slut bliver det spulet med rent vand.
Når drivhuset er rengjort og klart, gennemgås alle glas og lister for revner – og udskiftes efter behov. Sidste år gjorde vi os nogle uvurderlige erfaringer vedr. udluftning, som vi helt sikker vil gøre brug af igen i år.
Når drivhuset er rengjort og glas og lister efterset er det tid til at 3. etape af klargøring af drivhuset, og dermed tid til at vende opmærksomhed mod jorden som tomater, agurker og andet godt, skal vokse i.
Se også: 3. & 4. etape, 5. etape, 6. etape
(Sidst opdateret 25.4.2021)