,

Multiflora og centiflora tomatsorter

Jeg er utrolig fascineret af multiflora tomattyperne, og hver eneste gang vi dyrker dem, bliver jeg svært imponeret af den overvældende mængde af små blomster og tomater, som kan sidde på en enkelt plante – for slet ikke at tale om på en enkelt tomatstængel.

Vi har dyrket flere forskelige multiflora tomatsorter, deriblandt flere sorter som giver små snack tomater som f.eks. Galinas Yellow, Estisk Gul og Barrys Crazy Cherry. Vi har dyrket dem både i drivhus og på friland hvor de gav rigtig godt. Det er sorter som giver god mening at dyrke på friland, da de der kan få lov at brede sig. Dog er det vores erfaring at de også har en tendens til at revne ved regnvejr. En sort der ikke er lige så fyldig som de andre, er Michael Pollan, som vi dyrkede i drivhus sidste år, og var en af årets absolutte favoritter.

Der er mange spændende såkaldte multiflora tomatsorter at vælge imellem, og i år har vi valgt at afprøve fem nye varianter – Garnet, Geranium Kiss, Rose Quartz Multiflora, Sungold F2 og  Zluta Kytice.

På Tomatdatabasen kan du læse mere om de enkelte sorter, og du kan gå på opdagelse på denne liste, hvor vi har samlet nogle af de mange multiflora tomatsorter.

Jeg har forsøgt at finde en præcis definition og beskrivelse af multiflora typen. Jeg var faktisk overbevist om, at når begrebet er så hyppigt anvendt, ville det være ganske nemt og hurtigt at finde en valid kilde, der beskrev og definerede begrebet. Det viste sig at være sværere end antaget, og i min søgen stødte jeg på beslægtede begreber som inflorescence og  centiflor. Trods min ihærdige søgen, har jeg ikke fundet nogen kilder, jeg kan referere til. Ud fra hvad det var muligt at finde, så anvendes begreberne “multiflora” og “centiflora” til at beskrive nogle karakteristika på tomatplantes blomsterstand.

Når tomatplanter producerer kaskader af blomster/tomater fra en hovedgren eller mange hovedgrene, så er det blomsterstandens karakteristika, hvordan blomsterne er arrangeret, og hvordan de blomstrer der afgør hvilken betegnelse den har.

Multiflora synes at være en betegnelse for tomatsorter, som på en enkelt blomsterklase har et enormt stort antal tomater, uden at tallet er nærmere defineret. Centiflor, refereres flere steder til at betyde at sorten har hundrede tomater pr.klase.

Du kan læse mere om forskning på området på disse steder – her og her

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar