Portræt af en tomatentuasiast – Kirsten fra Nordsjælland

Tomatentuasiasten: Kirsten

I Danmark er der mange tomatentusiaster og hos Tomatdatabasen er vi glade for, at vi måtte komme på besøg til en snak om tomater og ikke mindst tage tomatfoto og se skønne drivhuse og haver. I juli, august og september har vi været på besøg i Nordsjælland og København. 

Jeg har været på besøg hos Kirsten i Nordsjælland. Det er ikke mit første besøg – Kirsten og hendes mand har en skøn have og drivhus, som vi har besøgt mange gange efterhånden. Haveinteressen har Kirsten haft i mange år, men drivhuset er først kommet til, da de flyttede til deres nuværende hus, hvor de har boet de sidste seks år. Selvfølgelig har også tomaterne fået en plads i drivhuset. Når man besøger Kirsten er hun næsten altid at finde i drivhuset, og når man ser det, forstår man hvorfor. Kirsten har en drøm af et drivhus – stort, højt og med plads til både figner, plantebord, tomater og hyggehjørne.

 

Jeg har stillet Kirsten spørgsmål og drivhus og tomatdyrkning – og her kan du læse hendes svar og gode råd.

Hvad er du særligt stolt af i dit drivhus?
Mange ting; at jeg har respekteret min mands ønske om spiseplads derude.
– Men lige nu er det Kalajdoscopic Jewel, – og at auberginerne ikke har fået lus,- endnu.

Hvad er dit bedste drivhustip/frilands dyrkningstips?
Få dit drivhus så stort som haven og budgettet tillader; det er vanedannende.

Har du et yndlingssted i haven?
Drivhuset, selvfølgelig. Og så min nye lille havedam.

Hvilke sorter dyrker du i dit drivhus og/eller have?
Dyrker kun i drivhus; 32 forskellige i år.

Hvilke tips om tomatdyrkning synes du er særlig vigtigt?
Ikke plante ud for tidligt. Det var jo ikke noget problem i år. Men mange år får folk gjort det for tidligt, og planterne får skader eller går i stå.

Hvad lægger du vægt på, når du udvælger de tomatsorter du vil dyrke? – og har du en favorit tomatsort?
Når det er 1. Gang; rigtigt meget udseende. At den ser spændende ud. Men når en sort så skal ‘vinde en plads’ året efter, skal den både leve op til forventningen om udseende, smage godt, yde rimeligt og helst ikke gå til i skimmel alt for tidligt. Jeg er pjattet med Wild Tiger, den er smuk, smager godt og er produktiv. – Og også Lemonade. Den snacker jeg, hver gang jeg er i drivhuset. Og den klarede sig rigtigt godt sidste år også, trods de elendige forhold. Og så har jeg Anna Russian på 4. År i træk; stabil og tidlig sort, der også kan grilles uden at smatte helt ud.

Hvor får du inspiration fra til at vælge tomatsorter?
Fra plantebyttedag, andres erfaringer/anbefalinger og butikker (Lemonade).

Hvad er dine bedste tips til nye tomatentuasiaster?
Husk ! At give kalk, når du planter ud! Og igen ca en gang om måneden. Tomaterne kan få griffelråd af andre årsager, men det er ærgerligt, hvis det er pga. kalkmangel, som kunne være klaret. Og når man opdager det, er det for sent for en stor del af høsten.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar